7 beneficii incredibile ale uleiului de cocos 

Nov 13, 2022
     
 

 

Uleiul de cocos virgin (sau extra-virgin, ideal – presat la rece), este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri pe care le poți utiliza.

Este un ulei vegetal care se extrage din miezul de nucă de cocos uscat.  

Este foarte versatil, putând fi folosit atât pentru uz intern cât și pentru uz extern, în industria cosmetică, unde are o gamă foarte variată de întrebuințare – pentru tratarea problemelor scalpului, cum ar fi combaterea mătreții, pentru creme și combatarea acneei sau folosit ca ulei de masaj împotriva vergeturilor.  

Uleiul de cocos se folosește și pentru demachiere sau pentru perierea dinților, pentru albirea acestora. 

Atunci când alegi un ulei de cocos – chiar dacă îl folosești pentru uz extern, recomandat este să achiziționezi un ulei virgin (sau extravirgin, nu este nicio diferență) și nu unul rafinat – deoarece există o diferență din punctul de vedere al extracției între cel rafinat și cel virgin, presat la rece – acesta din urmă este obținut prin procedee mecanice, fără a suporta tratamente termice sau chimice, conservandu-și astfel calitățile. 

Uleiul de cocos conține aproximativ 90% grăsimi saturate, adică acele grăsimi care cresc colesterolul rău LDL și trigliceridele din organism, pot să determine apariția bolilor cardiovasculare, formând plăci de grăsime ce se depun pe artere și îngreunează circulația sângelui.

Sunt specialiști, precum Prof. Dr. Rob M. van Dam -  profesor de epidemiologie, prodecan al Universității Naționale din Singapore, care, în urmă unor studii științifice pe care le-a efectuat, a declarat că “efectele benefice ale consumului de ulei de nucă de cocos nu susțin efectele asupra grăsimii corporale, inflamației, zahărului din sânge sau sănătății inimii”.  

Pe de altă parte, acesta a declarat că “utilizarea limitată, din când în când, a uleiului de nucă de cocos pentru a da gust în mâncare este puțin probabil să aibă un efect nociv substanțial”

De ce este totusi uleiul de cocos pe lista celor mai benefice ingrediente – atat pentru uz intern cât și extern?  

Destul de controversat în comunitatea medicală din cauza conținutului său de grăsimi săturate, în urma cercetărilor care au fost făcute, uleiul de cocos și-a redobândit locul său în rândul ingredientelor benefice pentru sănătatea noastră.  

Au fost făcute peste 1500 de studii științifice care atestă beneficiile uleiului de cocos atât în alimentație, cât și în cosmetică și îl plasează în topul celor mai sănătoase alimente de pe planetă. 

Chiar dacă prin consumul uleiului de cocos se pare că nu avem cum să limităm aportul de grăsimi saturate este important de reținut că nu toate grăsimile de acest tip se comportă în organism în același fel. 

Uleiul de cocos este compus din trei tipuri de acizi grași benefici organismului uman: acidul lauric, acidul caprilic și acidul capric.  

Principalele beneficii ale uleiului de cocos se datorează, însă, acidului lauric care se găsește în proporție de aproximativ 50% în compoziția acestuia.

Laptele matern este singură sursă naturală de acid lauric care conține o cantitate egală cu cea din uleiul de cocos.

Odată ajuns în organism, acidul lauric se transformă într-o altă substanță, numită monolaurin. Acesta este momentul în care corpul nostru începe să beneficieze cu adevărat de efectele uleiului de cocos. 

Iată principalele 7 beneficii pentru care ar trebui să utilizezi uleiul de cocos ca alternativă la alte uleiuri de gătit obișnuite 

1. Uleiul de cocos nu se transformă în grăsime în corpul tău

Uleiul de cocos conține trigliceride cu lanț mediu, care sunt un combustibil ușor de ars de către organism, fără a se transforma în grăsime, este mai ușor de absorbit și transformat în energie mai rapid. Majoritatea celorlalte uleiuri și grăsimi de gătit conțin trigliceride cu lanț lung care sunt de obicei depozitate sub formă de grăsime. 

Oamenii de la tropice s-au bazat de secole pe nucile de cocos ca un aliment de bază tradițional în dieta lor. Ei consumă cantități mari de ulei de cocos în fiecare zi. În loc să se îngrașe, îi ajută să rămână sănătoși și slabi. 

2. Uleiul de cocos accelerează metabolismul și ajută la slăbit 

Nu numai că uleiul de cocos se transformă mai rapid în energie în corpul tău, dar îți accelerează  metabolismul, ceea ce te ajută la pierderea în greutate, făcând ca organismul  să ardă grăsimile mai eficient. De asemenea, acizii grași conținuți conferă senzația de sațietate și te ajută să consumi mai puține calorii fără să îți dai seama. 

3. Uleiul de cocos este un remediu împotriva bolii Alzheimer  

Simptomele ușoare ale bolii Alzheimer – cea mai comună cauză de demență la nivel global - pot fi îmbunătățite cu ajutorul uleiului de cocos. Digestia acizilor grași din compoziția uleiului de cocos duce la producția de ketonă – sursă de energie rapidă pentru creier. 

Ketonele furnizează energie creierului, fără să mai fie nevoie de insulină, pentru a transforma glucoză în energie. 

Persoanele care suferă de Alzheimer își pierd capacitatea de a produce insulină proprie, iar ketonele creează surse alternative de energie suplinind această nevoie.

Este recomandat consumul a două lingurițe pe zi de ulei de cocos consumate împreună cu mâncare, pentru a îmbunătăți funcția cognitivă. 

4. Uleiul de cocos îți oferă energie 

Datorită acizilor grași Omega-3 sănătoși și a faptului că accelerează metabolismul, majoritatea persoanelor simt o explozie de energie atunci când încep să consume regulat ulei de cocos (nu mai mult de 3 linguri pe zi). 

5. Unul dintre cele mai bune ingrediente pe care le poți folosi pe piele și păr este uleiul de cocos 

Uleiul de cocos este unul dintre cele mai bune ingrediente pe care le poți aplica direct pe piele și păr. Folosit în mod regulat, uleiul de cocos ajută la vindecarea – chiar și a acneei -  și redarea unui aspect mai tânăr pielii. 

Uleiul de cocos are proprietăți antioxidante care protejează pielea de efectele radicalilor liberi. 

Colagenul și elastina sunt două elemente esențiale care mențin fermitatea și suplețea pielii.  

Fermitatea este oferită de colagen, în timp ce elastina oferă suplețe pielii.  

Odată cu înaintarea în vârstă, scade și nivelul de colagen, producția de elastină este stopată complet și se formează primele riduri. Componentele biologice din uleiul de cocos, respectiv acizii grași, ajută la fixarea fibrelor de colagen și implicit la estomparea mai rapidă a ridurilor fine și vindecarea rănilor ușoare. 

Tot datorită acizilor grași din compoziția uleiului de cocos, părul capătă un aspect mult mai sănătos și strălucitor.

Uleiul previne despicarea părului și reduce ruperea acestuia. Este recomandată aplicarea în cantități mici a uleiului doar la vârfuri, mai ales atunci când părul are tendința de îngrășare. 

6. Uleiul de cocos are beneficii sănătoase pe care majoritatea celorlalte uleiuri nu le au 

Sunt tot mai multe dovezi că uleiul de cocos are efecte antifungice, antibacteriene și antivirale atunci când este consumat și utilizat local pe piele. 

Uleiul de cocos nu se oxidează ușor si ajută corpul nostru să absoarbă mai eficient alți nutrienți, cum ar fi vitamina E. 

Uleiul de cocos are proprietati hidratante cu o capacitate foarte mare de penetrare în piele și ajută la refacerea epidermei. Se poate aplica după fiecare baie, pe pielea ușor umedă, într-un strat subtire. Uleiul de cocos se absoarbe rapid în piele, iar aceasta nu rămâne uleioasă. 

7. Uleiul de cocos este unul dintre cele mai bune uleiuri pe care le poți folosi pentru gătit 

Are un punct de ardere mai mare decât uleiul de măsline, ceea ce înseamnă că poate suporta mai bine temperaturi mai ridicate. Există mai multe uleiuri care conțin acizi grași Omega-3 pe care le putem alege să le consumăm, cum ar fi uleiul de in și de măsline, dar nu sunt la fel de benefice atunci când pregătim un preparat la flacară. 

Uleiul de cocos poate înlocui untul cu succes – pentru persoanele care au eliminat din consumul lor produsele de origine animală, de exemplu.  

Uleiul de cocos, ținut în frigider sau la temperatura camerei (atunci când este frig afară), are o formă solidă și poate fi ușor tartinabil pe o felie de pâine prăjită, de exemplu.  

Se poate folosi în preparatele raw vegan, poate să înlocuiască untul în prăjituri sau poate fi folosit ca liant în brânzeturile vegetale.

Poate fi adăugat la cafea, de exemplu, oferindu-i o textură cremoasă sau la rețetele pentru maioneză sau la bomboanele raw vegan.

 

Știai că la cel mai nou curs de gătit al meu, ai multe bonusuri gratuite?

Cum ar fi și +200 de rețete vegan, raw vegan sau pesco-vegetariene - unele dintre ele au inclusiv ca ingrediente uleiul de cocos.

Apasă AICI și ai acces imediat la peste 63 de tutoriale video, precum și la toate materialele de suport care te vor ajuta să te transformi în Master Chef-ul casei tale!

 

 
  

Fii la curent cu ultimele noutăți!

Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.