10 idei de a introduce câteva fructe și legume suplimentare în dieta familiei tale

Oct 04, 2022

 

Am auzit cu toții până acum că ar trebui să mâncăm cel puțin cinci porții de fructe și legume în fiecare zi. Dar a știi și a face sunt două lucruri diferite, nu-i așa? Uneori nu este atât de ușor, chiar daca știm cât de benefic este pentru săntatatea noastră. 

Suntem tentați în mod constant să facem alegeri care nu ne scot din zona noastră de confort, din obiceiurile pe care le avem de ani de zile, poate de zeci de ani de zile, unii dintre noi.  

Câti dintre noi preferăm o pungă cu chipsuri sau niște paste aburinde în loc de a alege un măr sau o porție zdravănă de broccoli blanșat? Mai ales, pentru aceia dintre noi care avem copii, știm cât de dificil este să se consume aceste 5 porții recomandate de fructe și legume pe zi.  

Așa că va trebui să fim creativi😊  

Iată câteva idei pentru a „strecura” câteva legume și fructe suplimentare în dieta familiei tale. 

 

IDEEA 1: Începe ziua cu un smoothie pentru micul dejun. Tot ce trebuie să faci este să arunci niște fructe, ceva frunze verzi, o mână de nuci Caju și niște apă.  Poate vrei să adaugi și o lingură de pudră proteică, in cazul în care nu ai adăugat nuci. Pornești blenderul și în doar câteva secunde ai micul dejun perfect gata. Pentru a-l face și mai atrăgător pentru copiii tăi, folosește niște iaurt înghețat sau o linguriță de înghețată în smoothie. Nu vor crede că îi lași să ia înghețată la micul dejun😊....vezi la ideea 6) de mai jos o variantă foarte simplă pe care o poți prepara.

 

IDEEA 2: Fructele uscate sunt o gustare excelentă în orice moment al zilei. Adaugă într-o punguță sau în cutia de mâncare a copilului tău, câteva curmale sau merișoare sau smochine deshidratate. De asemenea, poți adăuga fructe uscate la fulgii de ovăz și cereale dimineața.  

 

IDEEA 3: Un mod de a suplimenta consumul de fructe – la copii, mai ales – ar fi să adaugi felii de banană, de mere sau căpșuni la un sandviș cu unt de arahide. La orice alt sandviș pe care îl pregătești copilului tău pentru școală, înlocuiește pâinea alba cu pâine integrală sau poți folosi in loc de pâine, 2 felii de ardei kapia. Mai adaugi și niște frunze de salată, felii de castraveți  și, in loc de șuncă și mezeluri, poți folosi o cremă din nuci Caju, de exemplu. Vezi o rețetă super simplă aici.

 

IDEEA 4: Când organizez tabere pentru copii, părinții sunt uimiți de fiecare dată când le trimit poze cu copiii lor care au farfuria plină cu legume variate. Cum reușesc “minunea” asta? Pregătesc niște coșulețe din lipii și așez in fața lor muuulte castroane cu legume cât mai variate, măsline, porumb, fiert, fasole roșie, broccoli blanșat, mazăre blanșată, frunze variate de salată iar fiecare copil își creează propria salată perfectă. Fă un “salad bar” la tine acasă și vei avea succes garantat!

 

IDEEA 5: Fii creativ. Lasă fructele și legumele, prin varietatea si coloritul atât de divers să te inspire. De exemplu, organizează “ora de cocktail în familie” turnând tuturor un pahar cu sucul preferat peste gheață. Adaugă niște paie, umbrele de cocktail și stați împreună pentru a vorbi despre cum a decurs ziua tuturor.

 

IDEEA 6: Încearcă asta la desert. Fă o înghețată dintr-o banană, o cană de fructe de pădure congelate, un îndulcitor preferat și 1-2 linguri de cremă de cocos sau smântână vegană. O să iasă un deliciu, comparativ cu înghețata extrem de dulce și nesănătoasă din comerț. Poți cumpăra niște cornete de înghețată ca să fie și mai atractiv pentru copilul tău să încerce.

 

IDEEA 7: Vei constata că al tău copil va mânca ceva fructe sau legume între mesele principale. Poate funcționează și la tine: du-i un castron cu câteva fructe feliate și așeaz-o pe birou unde îsi face lecțiile sau unde se joacă pe calculator. Eu mereu găsesc castronul gol după ceva vreme. Pentru un cadru mai festiv, poți face “frigărui” din fructe stropite cu puțină ciocolată. De exemplu, poți folosi struguri, mere, banană și ananas. Sau, poți tăia felii de măr sau de banane și le acoperi cu unt de arahide sau o cremă din avocado, cu cacao si puțină miere.

 

IDEEA 8: Încearcă câteva fructe și legume noi în fiecare săptămână. Alege ceva exotic pentru a atrage curiozitatea familiei tale. Cu puțin noroc, curiozitatea lor va depăși reacția inițială de respingere de a încerca ceva nou. Poți încerca anghinare, sparanghel, sfecla mangold, papaya, mango sau orice altceva găsești la magazinul de unde îți faci aprovizionarea.

 

IDEEA 9: Mai ales în lunile reci de toamnă, iarnă, fă rapid o supă cremă din 2-3 legume. Adaugă la final o mână de nuci Caju pentru cremozitate și condimentele preferate. De multe ori, eu folosesc următorul truc – fierb doar o singură legumă (de exemplu țelina sau morcovul) și adaug încă 2-3 legume crude în blender. Ai mei nici nu realizează ca nu am fiert toate legumele. Vrei să afli 17 tehnici de gătit produse vegetale și pește? Vezi mai multe detalii aici.

 

IDEEA 10: Inventează un nou joc. De exemplu, „ziua mea de legume”. În ziua respectivă, fiecare membru al familiei va veni cu o nouă rețetă, inedită, de a pregăti sau combina leguma respectivă. Fiecare votează la final – gustul, creativitatea combinațiilor făcute, rapiditatea cu care s-a pregătit acea legumă. Poți stabili un premiu simbolic sau sa creezi un sistem pe bază de puncte. Cel care strange numărul cel mai mare de puncte, primește la sfârșit de săptămână un cadou sau o surpriză. 

 

Fii la curent cu ultimele noutăți!

Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.