Zahărul - drog sau obișnuință?
Nov 24, 2021Știai că în ultimii 60 de ani, cantitatea de zahăr consumată ca parte a dietei tipice occidentale a crescut dramatic?
Creșteri semnificative ale consumului de zahăr au fost documentate în majoritatea țărilor în care alimentele procesate au devenit ușor disponibile. În mod surprinzător, unii experți estimează că doar o șesime din zahărul nostru provine din deserturi sau alimente despre care considerăm că sunt dulciuri.
Majoritatea zahărului nostru vine sub formă de alimente procesate și băuturi îndulcite.
Mulți oameni devin conștienți de necesitatea reducerii aportului de zahăr pentru a menține o greutate corporală sănătoasă. Dar ceea ce mulți oameni încă nu știu este faptul că zahărul este adăugat la atâtea alimente la care nu ne așteptăm să conțină zahăr.
Cum ar fi de exemplu pâinea ambalată, condimentele, chipsurile sau sosurile de salată.
În 2015, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat adulților și copiilor să își reducă aportul de zahăr la mai puțin de 10% din totalul caloriilor consumate.
Aceste recomandări sugerează în continuare că o reducere suplimentară a aportului de zahăr la mai puțin de 5% din totalul caloriilor ar avea probabil beneficii suplimentare pentru sănătate.
Aceste recomandări se concentrează pe zaharurile așa zis gratuite - cele care sunt adăugate la alimente de către producător, bucătar sau consumator, precum și zaharurile care sunt prezente în mod natural în miere, siropuri și sucuri de fructe. Dar nu se aplică zaharurilor intrinseci găsite în fructele și legumele întregi. Zahărul care apare în mod natural în lapte este, de asemenea, exclus din cei 5%.
Pentru un adult care consumă în medie 2000 de calorii pe zi, dacă reduce aportul de zahăr la 5%, va înseamnă că în mod ideal nu ar trebui să aibă un aport mai mare de 100 de calorii pe zi din zaharuri gratuite. Deoarece zaharurile gratuite oferă 4 calorii de energie pe gram, acest lucru s-ar traduce în aproximativ 25 de grame de zahăr gratuit, adică aproximativ 6 lingurițe.
Mult sau puțin?
Când te uiți la etichetele nutriționale ale majorității alimentelor ambalate, inclusiv ale celor pe care le consideri în mod normal ca fiind sănătoase, cifrele încep să se adune incredibil de repede.
De exemplu, o porție de jumătate de cană de granola organică poate conține 16 grame sau 4 lingurițe de zahăr. Dacă o jumătate dintr-o ceașcă de iaurt obișnuit îndulcit se adaugă la aceste cereale la micul dejun, se vor adăuga încă patru lingurițe de zahăr și deja ai depășit aportul recomandat de zahăr cu două lingurițe înainte de a ieși din casă.
Și tu care te gandeai să te răsfeți și să-ți cumperi o prăjitură, o înghețată sau o ciocolată pentru ziua respectivă? Eventual și un suc de fructe sau un suc acidulat?
Eventual să mai bei și un pahar cu vin seara, la cină? Ca să nu mai amintesc de cafeaua cu mult zahăr de la tonomatul de cafea sau eventual de la cafeneaua ta favorită.
Ce poți face ca să limitezi pe cât posibil consumul de zahăr?
În primul rând să conștientizezi ce cumperi de la supermarket – să te uiți la etichetele produselor după conținutul de zahăr.
Să limitezi pe cât posibil consumul de produse procesate.
Poate să îți achiziționezi o mașină de făcut pâine – dacă nu poți renunța la acest aliment – pentru a știi exact ce ingrediente folosești. Să înlocuiești zahărul alb cu variante mai sănătoase – de exemplu curmale. Și acesta ar putea fi un prim pas.
Să încerci ceaiul îndulcit cu una sau două curmale.
Fii la curent cu ultimele noutăți!
Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene.
We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.