Tehnici de preparare a ciupercilor + o rețetă delicioasă - WELLINGTON VEGAN

Jan 06, 2022

Ciupercile joacă un rol important într-o dietă bazată preponderent pe produse vegetale.

Când vine vorba de clasificarea corectă a ciupercilor, mulți oameni au adăugat ciupercile în categoria legumelor. Dar, chiar dacă acestea sunt deseori gătite împreună cu alte legume și au substanțe nutritive similare, ciupercile fac parte, de fapt, din regnul Fungi.

Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sănătatea omului. Conțin o serie de nutrienți, unii dintre aceștia fiind un real suport terapeutic.

Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiți compuși din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale.

Unele specii de ciuperci acționează favorabil asupra unor boli, contribuie la scăderea riscului de accident vascular cerebral.

Mai mult, asigură o digestie eficientă, sunt foarte bune pentru creșterea imunității, scad riscul de boli cronice de la nivelul intestinului și diminuează riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer, precum cel de sân și cel de colon.

Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine și minerale conținând vitamina B1, B2, B6, acid folic dar și minerale precum: potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier și fosfor.

Ciupercile previn constipația (au un conținut ridicat de fibre), reglează tenisunea arterială, conțin vitamina D, sunt bogate în seleniu (care susține activitatea glandei tiroide și a sistemului reproductiv), reglează sistemul digestiv.

Dacă iei în considerare o cură de detoxifiere a colonului dupa sărbători, poți crește cantitatea de ciuperci consumată - pentru 3 zile de detoxifiere a colonului, vezi ghidul de mai jos - tot ce trebuie să știi despre importanța detoxifierii, beneficiile pe care le vei avea (poți pierde în greutate, nivel de energie ridicat, piele strălucitoare - câteva dintre beneficiile unei detoxifieri a colonului).

DETOX + [detoxifierea colonului]

Ciupercile conțin amidon rezistent, adică un tip de zahăr care, asemenea fibrelor alimentare, nu este distrus în timpul digestiei și astfel ajunge intact în colon, prevenind astfel tulburăr și ajută la menținerea unui intestin sănătos.

Anumite specii de ciuperci albe au o cantitate de potasiu mai mare decât o portocală, iar acest fapt duce la reglarea tensiunii arteriale.

Vitamina B2 din ciuperci este benefică pentru piele deoarece îmbunătățește calitatea țesutului, iar vitamina B8 întărește firul de păr și îi conferă strălucire.

Dacă soarele nu este cel mai bun prieten al tău sau în perioadele de iarnă, poți crește consumul regulat de ciuperci - deaorece acestea sunt bogate în vitamina D - această vitamina fiind esenţială pentru o imunitate puternică, oase rezistente şi dinţi sănătoşi şi, de asemenea, ajută la asimilarea mai bună a calciului, un alt element indispensabil pentru bună funcţionare a organismului.

Potrivit specialiştilor, doză zilnică recomandată de vitamina D pentru adulţi este de 2.000 U.I., iar o porţie de ciuperci poate asigura aproape 400 de U.I. de vitamina D, o cantitate deloc de neglijat.

Consumul lor este benefic și pentru controlul greutății corporale, fiind adesea utilizate în regimuri alimentare.

 

Există mai multe tipuri de ciuperci pe care le găsim în supermarketuri sau piețe cum ar fi: ciupercile Portobello, ciupercile biuperci brune mari sau mici, ciupercile albe  Champinion mari sau mici, ciupercile Shitake, Enoki, Pleurotus - din care se poate pregăti o delicioasă ciorbă de burtă vegană. 

Pentru toate proprietățile lor și pentru că sunt gustoase, arata bine în preparatele noastre, preiau gustul condimentelor folosite, ideal ar fi să le introducem în mod regulat în alimentația noastră - chiar zilnic sau cel puțin la câteva zile. 

Ca și cantitate, o porție ar putea fi cât se cuprinde într-o mână. La fel ca și legumele fără amidon, nu au un conținut ridicat de calorii și pot fi consumate fără probleme în cantități mai mari, fără riscul de a ne îngrășa.

 

Modul de preparare al ciupercilor:

În primul rând trebuie spălate sub jet de apă sau pot fi doar șterse în formă uscată cu o perie sau o cârpă și doar foarte sumar clătite cu apă. Modul de curățare depinde de tipul de umiditate pe care îl vrei de la preparatul tău final.

În funcție de prospețimea ciupercii, aceasta poate fi pregătită sau consumată integral, fără a fi curățată pieliță exterioară sau în partea interioară, inclusiv codița se poate consuma – de regulă, se taie foarte puțîn partea inferioară, de la rădăcină.

Ciupercile le poți pregăti pentru preparare în diferite forme – dacă vrei ciuperci umplute, atunci trebuie tăiate codițele și curățată partea interioară. Ciupercile Champinion sau cele brune mici sau ciupercile Enoki se pot pregăti în formă lor întreagă.

Pleurotos se pot pregăti la plită sub formă întreagă sau pot fi tăiate fâșii de exemplu și pregătite la tigaie sau adăugate în supe sau ciorbe. 

Cel mai bine, ciupercile de prepară termic, nu se recomandă consumul sub forma lor crudă. 

Ciupercile se pot pregăti la abur, în tigaia în care se adaugă foarte puțină apă, opțional.

Prin încălzire, ele oricum lasă foarte multă apă așa că nu este cazul să adaugi apă prea multă.

Zeama rezultată de la ciuperci se poate consuma deoarece este plină de nutrienți.

În general, timpul de pregătire pentru ciupercile tăiate este de maximum 10 minute. Dar mulți oameni le preferă gătite intensiv pentru a le digera mai bine. Ciupercile mari, portobello, pleurotus sau ciupecile la cuptor umplute cu verdețuri au nevoie de mai mult de 10 minute ca timp de preparare.

Ține cont că ciupercile conțin foarte multă apă și ele pierd în volum foarte mult atunci când sunt gătite termic

Pentru un fel principal bazat pe ciuperci și legume, poți începe cu prepararea ciupercilor, după adăugarea legumelor fără amidon în ultimele 2-3 minute ale timpului de prepare a ciupercilor.

Descarcă rețeta de WELLINGTON VEGAN cu care te poți impresiona pe tine și pe cei dragi, inclusiv la o masă festivă, de sărbători. 

 

 

 

Fii la curent cu ultimele noutăți!

Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.