Descoperă secretul pielii tinere și strălucitoare

Oct 29, 2023

Weekend-ul care tocmai a trecut a fost pentru mine deosebit.

Luna Octombrie îmi aduce o foarte mare bucurie, mai ales în zile cu soare, când încă te mai întrebi dacă este vară sau toamnă.

Am fost pentru câteva zile plecată din București, am ajutat-o pe mama să culeagă via, am explorat dealurile din jur unde a fost o încântare să văd atât de multe culori, să aud vântul care șuieră ușor și scutură frunzele din copaci lăsând pe jos un covor de frunze gros, moale și colorat.

Să văd frunzele galbene și ruginii pe jos însă, în același timp, să văd copaci plini încă cu frunze verzi care parcă refuză să accepte că a venit vremea să cadă din copaci.

Și de aici, m-a dus gândul la oameni, la ce am putea noi să facem să ne prelungim pe cât posibil vitalitatea și aspectul tineresc al pielii.

Să nu ne ofilim, să nu ne pierdem energia pe care o avem.

Ai observat în jurul tău că unii oameni parcă îmbătrânesc mai încet decât alții?

Când vine vorba de îmbătrânire, vârsta este doar un număr. Așa spun, de regulă, aceia care au descoperit secretul acesta al anti-îmbătrânirii sau care reușesc să întârzie procesul de îmbătrânire.

Așa spun, de regulă, cei care, trecuți de 50 de ani, se simt mai în formă decât atunci când aveau 30 sau 40 de ani.

Cei care cercetează acest efect al îmbătrânirii, atribuie aspectul tineresc unor elemente de bază: exerciții fizice regulate în natură, somn bun, o „împăcare” cu sine – adică o recunoștință față de ceea ce ai, ceea ce ai experimentat, care duce la o liniște sufletească, hidratare, rituluari de îngrijire ale tenului și, nu în ultimul rând, adoptării unei alimentații bazată cât mai mult pe produse integrale, o alimentație săracă în grăsimi saturate dar în același timp bogată în antioxidanți, vitamine, minerale, grăsimi sănătoase, proteine esențiale și carbohidrați buni.

Semnele de îmbătrânire prematură a pielii, a părului sau a corpului pot adăuga ani la vârsta noastră cronologică și să ne facă să părem mult mai în vârstă decât suntem în realitate.

Dar imbătrânirea nu înseamnă doar să arăți bine în exterior ci să ajungi să te simți bine în interior.

Adică, să ai energie, chef de viață, dorința de a realiza în continuare lucruri pentru cei din jurul tău, să te simți util pentru tine ca individ dar și pentru societate.

La aceste lucruri mă gândeam când culegeam alături de mama vița de vie într-o zi superbă de Octombrie din weekend-ul care a trecut.

Mă mai gândeam și la mine, cea de acum 8 ani de zile, când eram dependentă de mâncare nesănătoasă și de obiceiuri nocive.

Care se vedeau din plin pe fața mea – avem atunci un aspect al pielii mult îmbătrânit – de la faptul că fumam, nu îmi petreceam timpul în natură, nu aveam un somn de calitate, nu dădeam deloc atenție modului în care mă alimentam.

Însă, începând de atunci, de când am făcut schimbări de obiceiuri mici am constatat ceva.

Faptul că eu, în loc să continui să îmbătrânesc, cum ar fi și firesc, de altfel - parcă tenul meu arată mai bine acum, la peste 50 de ani comparativ cum arătam la 40 de ani.

Nu o spun doar eu, ci remarcă cei din jurul meu când află ce vârstă am.

Iar schimbarea pe care am făcut-o eu a plecat de la înlocuirea unor obiceiuri nesănătoase, cu altele, benefice pentru mine pe termen mediu și lung.

Am înlocuit fumatul și consumul de cafea cu mult zahăr dimineața la hidratarea pe bază de apă cu lămâie și sucuri verzi sau roșii.

Am înlocuit lipsa de mișcare cu plăcerea de a ieși în natură de cel puțin 3 sau 4 ori pe săptămână – fie că fac 20-30 de km cu bicicleta prin pădure, fie că merg pe jos în natură sau merg la sală atunci când plouă sau este frig.

Am înlocuit alimentația preponderent bazată pe produse procesate și produse de origine animală  cu o alimentație bazată aproape integral pe produse vegetale, la care am adăugat pește și fructe de mare.

 Iar când, în weekend-ul ce tocmai a trecut, culegeam vița de vie din grădina mamei, mă gândeam că bifez multe din cele de mai sus – faptul că stau în natură, îmi iau cantitatea de vitamina D necesară de la soare, că fac mișcare prin procesul de culegere al strugurilor, că mănânc din strugurii culeși.  

Inevitabil, m-am gândit la struguri ca fiind o sursă bogată de antioxidanți, vitamine și substanțe nutritive care pot contribui la un efect de anti-îmbătrânire.

Așa că, de aici și până la găsirea acestui subiect al acestui articol despre secretele din spatele pielii tinere si strălucitoare, a mai fost un singur pas.

Dar care sunt proprietățile importante ale strugurilor, care se găsesc inclusiv în sâmburi și coajă și care pot ajuta la combaterea procesului de îmbătrânire?

Strugurii conțin resveratrol, care este un antioxidant deosebit de benefic organismului uman, atât în prevenție cât și în tratarea diferitelor afecțiuni cronice.

Se găsește în cea mai mare concentrație în struguri negri, în special în coaja lor (mai exact, resveratrolul este secretat de către struguri atunci când vița de vie este atacată de către ciuperci și bacterii parazite, la origini, resevratrolul fiind o substanță de apărare, fiind produs de unele plante pentru a se apăra de factorii stresanți din mediul înconjurător). 

Mai găsim resveratrol în afine, în strugurii roșii, în sâmburii strugurilor (albi sau roșii), în merișor, mure, coacăze roșii și negre, în merele cu coajă roșu-închis, în prunele închise la culoare. Găsim resveratrol și în nuci, rodii, varză roșie, în ceapă roșie, fasolea boabe de culoare neagră, în ciocolata neagră cu conținut ridicat de cacao..

De asemenea, găsim resveratrol în vinul roșu - în sudul Franței, sunt studii făcute care arată că francezii, cu toate că au o dietă bogată în grăsimi saturate (brânzeturi, produse de origine animală), consumă aceste produse cu vin roșu, raportând astfel o incidență foarte scăzută a bolilor de inimă.

Resveratrolul este cunoscut pentru capacitatea sa de a lupta împotriva radicalilor liberi și de a proteja celulele împotriva stresului oxidativ. Resveratrolul a fost asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, precum și cu prelungirea duratei de viață în diverse studii care au fost făcute de oamenii de știință.

Strugurii conțin și flavonoide, o categorie de compuși antioxidanți care au fost legați de o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea circulației sângelui, reducerea inflamației și protecția împotriva deteriorării celulelor.

Anumite flavonoide au proprietăți fotoprotectoare și pot ajuta la protejarea pielii împotriva efectelor dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete, reducând riscul arsurilor solare și al îmbătrânirii pielii în urma expunerii la soare.

Cei care au cercetat efectul flavonoidelor asupra organismului uman, spun că acestea pot să ajute în numeroase probleme de sănătate și că pot influența capacitatea vitaminei C de a fi absorbită și utilizată de organism.

Pe lângă struguri, găsim flavonoide în migdale, mere, banane, afine, cireșe, merișoare. Găsim flavonoide în ceapă, în prune, în zmeură, în roșii, spanac sau broccoli.

În general, fructele și legumele colorate sunt o sursă excelentă de flavonoide, deci caută să mănânci zilnic o salată de legume și un fruct (sau o cană plină cu bucățele de fructe, dacă este fructul mai mare).

Îți poți începe ziua cu un shake din struguri negri, cu tot cu coajă și samburi, urmat puțin mai târziu de o porție de fructe de pădure proaspete sau congelate, adăugate la cereale integrale, nuci sau semințe și iaurt.

Dacă bei după masa de prânz un ceai verde, de mușețel sau de coacăze negre, îți mai iei o sursă bună de flavonoide.

La o gustare peste zi, dacă consumi două pătrățele de ciocolată neagră, cu un conținut de cacao de peste 80%, îți vei completa cu siguranță cantitatea de flavonoide necesară organismului.

Iar seara, la cină, dacă consumi broccoli cu un sos vegetal din tahini sau iaurt vegetal la care adaugi plante aromatice cum ar fi cimbru, oregano sau pătrunjel – fii sigur(ă) că ți-ai luat deja în ziua respectivă o cantitate suficientă de flavonoide.

Bineînțeles că este foarte important și modul în care ne pregătim aceste alimente la cina sau prânzul nostru - consumul de alimente preponderent crude și metodele de gătit care păstrează cât mai multe substanțe nutritive din alimente, cum ar fi gătitul la abur, ajută la păstrarea conținutului de flavonoide din alimente.

Strugurii, pe lângă resveratrol și flavonoide, sunt o sursă bună de vitamina C, care este cunoscută pentru rolul său în formarea colagenului, un component esențial al pielii.

Colagenul ajută la menținerea elasticității și fermității pielii.

De aceea, consumul regulat de struguri contribuie la un aspect tineresc al pielii.

Strugurii conțin cantități semnificative de apă, ceea ce ajută la menținerea hidratării pielii.

De asemenea, aceștia furnizează substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele și mineralele, care susțin sănătatea generală a pielii și pot contribui la menținerea unui aspect tânăr și strălucitor.

Este important de menționat că beneficiile strugurilor pentru sănătatea pielii și efectele anti-îmbătrânire pot varia de la o persoană la alta și pot depinde și de alți factori, cum ar fi dieta generală, stilul de viață și calitatea somnului.

Pentru a obține cel mai mare beneficiu pe termen mediu și lung cu efect asupra prelungirii aspectului cât mai tineresc al pielii, este important să aduci în dieta ta un consum zilnic de fructe și legume cât mai variat, să consumi în special în sezon aceste fructe și legume, să ai o abordare echilibrată a nutriției, să dai atenție sporită calității somnului tău dar și rutinei zilnice de îngrijire a pielii.

Sper că acest articol să te impulsioneze să mergi la piață, să cumperi câteva kilograme de struguri negri, să faci o cură în zilele următoare, atât prin consumul lor ca atare sau sub formă de shake (în felul acesta vei consuma integral atât  sâmburii cât și coaja de struguri, într-o cantitate mai mare) sau sub formă de suc obținut prin presarea la rece a strugurilor.

Pasta care rămâne după presarea la rece a strugurilor nu o arunca, ci amestecă cu miere de albine și banană și aplică această masca pe față și gât.

Las-o să acționeze pentru 15-20 de minute, îndepărtează, clătește fața cu apă rece în care ai adăugat cuburi de gheață pentru a stimula și mai mult producția de colagen.

 Ca o concluzie, integrează în dieta ta struguri pentru a beneficia de resveratrol, de flavonoide, de vitamina C, de hidratarea pe care ți-o pot aduce, dincolo de gust și aromă. 

Fii la curent cu ultimele noutăți!

Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.