Gătitul acasă devine noul trend 

Nov 24, 2021

 

Ca urmare a pandemiei prin care omenirea trece în ultima perioadă, se pare că oamenilor deja le-a intrat în rutină să își pregătească hrana acasă. Sunt studii care arată că acest obicei va continua și după pandemie. Un sondaj efectuat în State pe un eșantion de peste 2000 de consumatori, a arătat că gătitul acasă este luat în considerare de segmentul tânăr al populației. Peste 43% dintre respondenții la acest sondaj care fac parte din Generația Z au menționat că intenționează să gătească acasă chiar și după pandemie. 

Sunt mai mulți factori care îi determină pe oameni să ia în considerare gătitul acasă.

Unul dintre acești factori ar fi nesiguranța pe care o ai când mergi la restaurante – atunci când acestea sunt deschise.

Faptul că sunt din ce în ce mai mulți oameni care lucrează de acasă și nu se mai opresc în drumul lor către serviciu pentru un mic dejun rapid sau cafea.

Nu se mai lasă antrenați împreună cu ceilalți colegi în a comanda prânzul – poate de multe ori de la fast food.

Nu mai au acces la cantinele sau locurile de servit prânzul din marile corporații.  

Pandemia a dus inclusiv la pierderea locurilor de muncă pentru mulți oameni, ceea ce a determinat o schimbare a obiceiurilor de consum și orientare către gestionarea planului alimentar acasă, prin gătit. Gătitul acasă venind bineînțeles cu un cost mai redus decât obiceiul de a comanda mâncare de la diverși furnizori. 

Iar cu cât exersezi mai mult o abilitate cu atât devii mai priceput – lucru valabil și în cazul gătitului acasă. Dar indiferent de cât de pricepuți suntem când vine vorba de gătit, acest lucru nu înseamnă că nu căutăm modalități de a petrece cât mai puțin timp în bucătărie. 

Iar acest lucru ne determină să devenim mai creativi, sa căutăm cât mai multă inspirație pentru pregătirea meselor zilnice, să câștigăm cât mai mult timp prin prepararea unor feluri de mâncare cât mai variate dar și sănătoase. 

Într-un sondaj realizat în rândul membrilor grupului meu privat de Facebook (Pesco-Vegetarian RO), timpul pare a fi inamicul nostru numărul 1. Iar oamenii caută soluții pentru rețete care să nu îți ia mai mult de 20-30 de minute să le pregătești.

Ce soluții avem la îndemână să gătim cât mai sănătos, variat dar și într-un timp cât mai redus?

O soluție ar putea fi evitarea gătitului în exces a alimentelor. Sau o reducere pe cât posibil a alimentelor de origine animală care necesită preparare termică. Sau creșterea consumului de legume și fructe – pe cât posibil în starea lor naturală, fără a fi afectate termic.  

O altă soluție ar putea consta în hidratarea din timp a nucilor, semințelor, leguminoaselor – pentru cei care nu au adoptat un stil de alimentație bazat pe consumul alimentelor în starea lor naturală, acest lucru poate duce la scăderea timpului de preparare. De exemplu, fasolea sau năutul hidratate pentru câteva ore, contribuie la reducerea timpului necesar gătitului prin fierbere.  

O altă soluție de a găti cât mai variat dar care să contribuie și la dezvoltarea creativității prin gatit, ar putea fi utilizarea a cât mai puține ingrediente cu mai multe condimente care să aducă un plus de savoare preparatului final. 

Pentru idei de preparate cât mai simple, care să nu îți ia mai mult de 20 de minute să le pregătești, bazate 100% pe produse vegetale, comandă E-book-ul cu cele 100 de rețete pentru mic dejun, prânz, cină, deserturi raw vegan și sosuri vegetale. 

 

E-BOOK  100% VEGAN

Fii la curent cu ultimele noutăți!

Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.