Cum te apără țelina de cancer - 5 beneficii ale consumului de țelină și o rețetă delicioasă

Jan 23, 2022

Când te gândești la o gustare sănătoasă sau la o legumă versatilă care să dea gust și aromă preparatelor tale – fie că alegi să o consumi în stare crudă, să o adaugi în smoothie-uri, să o pregătești la cuptor, la grătar, să o adaugi în supe creme, ciorbe sau diverse mâncăruri gătite – țelina (fie că este vorba de rădăcina de țelină sau tijele de țelină Apio) pare a fi alegerea ideală.

 

Iar dacă ești într-o perioadă în care vrei să îți menții controlul greutății sau să slăbești câteva kilograme, țelina va fi aliatul tău de nadejde – vine cu un aport de 16 Kcal (!!!) la 100 de grame. Vezi cele 5 beneficii ale consumului de țelină, care s-ar putea să te surprindă și să te determine să o introduci mai des în obișnuința ta de consum. 

Țelina este o sursă foarte importantă de antioxidanți

Oxidarea poate afecta moleculele vitale din celulele noastre, inclusiv ADN-ul și proteinele, care sunt responsabile pentru multe procese din organism. Antioxidanții sunt importanți deoarece, dacă prea multe molecule sunt afectate, celula nu mai funcționează corespunzător sau poate muri. Iar antioxidanții pot preveni sau reduce aceste daune.

Rădăcina de țelină este o sursă excelență a unora dintre mineralele esențiale, cum ar fi fosforul, calciul, cuprul, manganul și fierul.

Fosforul este necesar pentru metabolismul celular, menține sistemul vascular, osos și formarea dinților.

Calciul este prezent pretutindeni în natură și  are un rol esențial în organismul uman, asigurând funcționarea normală a sistemului osteoarticular, densitatea osoasă și funcționarea celulelor musculare și nervoase.

Cuprul ajută la restabilirea imunității, previne anemia și este esențial pentru metabolismul osos.

Manganul are rol de activator în sistemul enzimatic, care ajută la metabolizarea carbohidraţilor, grăsimilor şi proteinelor. Este activ în creier şi sistemul nervos, ca nutrient pentru celule, şi ajută la efectuarea unei coordonări adecvate între sistemul nervos central şi sistemul nervos periferic.

Fierul este un element esențial pentru producerea de sânge și aproape 70% din fierul din organismul nostru se găsește într-o componentă a eritrocitelor, numită hemoglobină, și în fibrele musculare, într-o proteină numită mioglobină.

O cantitate insuficientă de fier în alimentația zilnică poate afecta modul în care corpul folosește energia.

Fierul transportă oxigenul către mușchi și creier și este crucial atât pentru performanțele mentale, cât și pentru performanțele fizice.

 Mai mult, țelina conține unele dintre vitaminele valoroase ale complexului B, cum ar fi piridoxina, acidul pantotenic, niacina, riboflavina și tiamină.

Rădăcina proaspătă oferă, de asemenea, cantități moderate de vitamina C (8 mg / 100 g).

 

Țelina reduce inflamațiile  

Inflamația cronică este asociată cu multe boli, cum ar fi artrita și osteoporoza. Țelina are aproximativ 25 de componente anti-inflamatorii care oferă protecție împotriva inflamațiilor din organism. 

Dacă suferi de durere cronică, experții spun că o dietă bazată pe legume poate aduce îmbunătățiri semnificative calității vieții.

Activitatea fizică regulată, controlul stresului și consumul de alimente sănătoase au efect benefic în menținerea sub control a nivelului insulinei și colesterolului, dar și în reducerea inflamației și a durerii cronice: „Cercetările arată că dietă ar trebui să fie parte integrantă a unui program de gestionare a durerii.

O dietă vegetariană sau mediteraneeană  sau o alimentație sănătoasă care să aibă la bază principiile acestor diete pot reduce inflamația, care este implicată în apariția durerii", spune Dr. William Welches, specialist în controlul durerii în Spitalul South Pointe, Cleveland.

Consumul de țelină sprijină digestia 


În timp ce proprietățile sale antioxidante și anti-inflamatorii oferă protecție întregului tact digestiv, consumul regulat de țelină oferă beneficii deosebite și stomacului.

S-a dovedit că polizaharidele pe bază de pectină din țelină, inclusiv un compus cunoscut sub numele de apiuman, scad cazurile de ulcerații ale stomacului, îmbunătățesc mucoasa stomacului și modulează secrețiile stomacale în studiile realizate pe animale.

Apa conținută în țelină (aproximativ 90%), dublată de o cantitate generoasă de fibre (solubile și insolubile) ajută la menținerea unui tract digestiv sănătos.

Țelina reduce nivelul de colesterol

Consumul regulat de țelină este eficient în reducerea nivelului ridicat de colesterol. Dacă adaugi țelină în mod frecvent în alimentația ta, te va ajuta să îți protejezi sănătatea inimii dar și să reduci nivelul coslesterolului și concentrația de trigliceride. 

Sunt studii care au fost efectuate și care sugerează că fibra găsită în țelină poate ajuta la reducerea colesterolului care blochează arterele (numit LDL sau colesterol rău). 

Țelina are efect alcalin 

Atunci când sucul de ţelină, de exemplu, este combinat cu alte sucuri alcaline, acestea alcătuiesc o formulă unică, ce ajută la combaterea acidităţii din organism. Studii recente au arătat că ţelina ar putea fi, de asemenea, eficientă în combaterea acizilor care cauzează cancerul.
 

În principiu, dieta alcalină este o dietă vegană, fără gluten şi care se concentrează pe consumul de legume şi fructe şi care a scop scăderea pH-ului din sânge, care se măsoară de la 0 la 14. Un pH 7 este un nivel neutru, în timp ce sub 7 este acid, iar peste 7 este fundamental.

Excesul de acid din organism poate cauza probleme precum osteoporoză, cancer, diabet, boli cardiovasculare, aşadar ideea din spatele dietei alcaline este aceea de a preveni problemele de sănătate pe termen lung în urma consumului de alimente care nu produc acid.
 

În concluzie, a te alimenta sănătos nu presupune să folosești alimente scumpe sau pe care nu le găsești în mod uzual la piață sau la magazine.

Nu ezita să consumi țelina – chiar in fiecare zi și nu neapărat fiartă în ciorbe.

O poți introduce foarte ușor în obiceiul tău de consum, la gustările dintre mese. Sau sub formă de suc proaspăt stors. Sau preparată pentru max 10 minute la cuptor. În supe creme. Sub formă de piure.

În deserturi, de ce nu? 

Descarcă aici o rețetă delicioasă de piure de țelină și conopidă.


Dă start programului tău de transformare a obiceiurilor alimentare – fie că îți dorești să adopți o dietă vegetariană, să reduci pe cât posibil consumul de carne roșie și de alimente procesate.

Sau, să te vindeci prin hrană – așa cum am făcut și eu acum mai bine de 5 ani. Țelina și sucul de țelină, mai ales, în combinație cu sfecla roșie și mărul, au fost aliații mei de bază atunci. 

Totul depinde de tine - de cât de hotărâtă ești să nu mai amâni și să începi această transformare. 

Dă-ți o șansă. 

Dă-mi și mie o șansă să vezi ce am pregătit pentru tine. 

Acest program intitulat sugestiv  "De 3 x AS – de la primul pAS la mASter chef-ul cASei tale" – conține 63 de tutoriale video la care ai acces imediat și le poți parcurge în ritmul tău.  

Tutorialele video sunt împărțite în 7 module, în care vei afla despre principiile unei nutriții sănătoase, echilibrate, bazată în principal pe un consum cât mai ridicat de produse vegetale care să-ți aducă toți nutrienții de care organismul tău are nevoie.   

Ai acces la peste 200 de rețete detaliate (raw vegan, vegan sau pesco-vegetariene). La 75 de combinații care te pot ajuta dacă îți dorești o detoxifiere a organismului.   

Vei găsi și un meniu pesco-vegetarian gândit pentru 10 zile – din care să te inspiri, pentru micul dejun, prânz, cină și gustările de peste zi.   

Vei descoperi diverse ghiduri care te vor ajuta pe parcursul procesului tău de transformare.   

Dă o șansă organismului tău și nu mai amâna – știu că este dificil să faci o schimbare de durată, însă te voi însoți pe acest parcurs al tău și vei descoperi cu uimire cât de repede te vei obișnui cu acest stil de alimentație - poate nou sau diferit pentru tine.

Mai ales dacă nu ai timp - toate rețetele propuse de mine din care să te inspri, nu durează mai mult de 20 de minute să le prepari.

Îți arăt tehnicile  non-invazive pe care și eu le folosesc la gătit, astfel încât să păstrezi prospețimea alimentelor și gustul lor cât mai nealterat.

Dă click pe link-ul de mai jos și ai acces imediat la: 

DE 3 X AS - DE LA PRIMUL PAS LA MASTER CHEF-UL CASEI TALE

 

 
 

Fii la curent cu ultimele noutăți!

Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.