Cum să scapi de stres și anxietate

Dec 31, 2022
 
 

Anxietatea produsă de stres poate avea un impact profund asupra vieții noastre. 

Stresul poate fi declanșat de evenimente externe, cum ar fi o problemă medicală gravă, singurătatea, lipsa de apreciere a partenerului, resurse financiare limitate, examene, interviuri sau situații conflictuale, sau poate fi cauzat de factori interni, cum ar fi gândurile negative și presiunea auto-impusă.

În primul rând, anxietatea produsă de stres poate afecta starea ta de spirit.

Stresul poate provoca sentimente de anxietate, tristețe sau chiar depresie.

Aceste sentimente pot fi atât de intense încât îți pot afecta capacitatea de a te concentra și de a face față sarcinilor zilnice.

De asemenea, anxietatea produsă de stres poate afecta și somnul tău. Stresul poate provoca insomnie și stări generale de oboseală și letargie ceea ce înseamnă că vei avea mai puțină energie pe parcursul zilei, ceea ce poate afecta performanța ta la locul de muncă sau a proiectelor tale.

Anxietatea produsă de stres poate, de asemenea, să afecteze și relațiile tale.

Stresul poate provoca iritabilitate și poate face dificilă comunicarea cu cei din jurul tău.

Acest lucru poate avea un impact negativ asupra relațiilor tale și poate crea disensiuni în familie, cu prietenii sau colegii tăi.

În cele din urmă, anxietatea produsă de stres poate afecta și starea ta fizică. Stresul poate provoca dureri de cap, dureri de spate, dureri musculare și alte simptome fizice.

Acest lucru poate face dificilă desfășurarea activităților zilnice și poate reduce capacitatea ta de a te bucura de viață.

Este important să recunoști anxietatea produsă de stres și să iei măsuri pentru a o gestiona.

Exercițiile fizice regulate, meditația, alimentația sănătoasă, bazată pe un consum cât mai mare de produse vegetale si un consum cât mai redus de produse procesate, expunerea la activități relaxante - toate pot fi utile în reducerea anxietății. 

În reducerea anxietății produsă de stres, este important să dăm o atenție sporită modului în care ne alimentăm - să avem o dietă bogată în nutrienți care  să lupte împotriva simptomelor cauzate de stres și să le neutralizeze.

Pentru că mâncarea este combustibilul necesar organismului nostru. Și, exact ca la mașini, nici organismul nostru nu funcționează bine dacă îl alimentăm cu un combustibil de slabă calitate. 

Iar atunci când ne raportăm la hrană - ar trebui sa ne preocupe în primul rând ce obținem de la ce mâncăm.

Iar hrana pe care o alegem poate contribui la accelerarea nivelului de stres sau, din contră la reducerea sau la eliminarea stresului pe care îl resimțim la un moment dat.

Dacă alegem o alimentație bazată pe produse nesănătoase, de tip fast-food, atunci vom obține, în timp, afectarea funcției cerebrale și a memoriei, o scădere a puterii de adaptare la schimbări. Sunt mari șanse să te cufunzi și mai tare în anxietate și depresie, să nu ai energie și să ai o stare de somnolență care îți va afecta productivitatea de peste zi. 

Pe de altă parte, pe măsură ce aduci în alimentația ta zilnică fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe - vei constata  efecte imediate asupra tonusului pe care îl ai, nivelului de energie, asupra pielii și a stării generale de bine a organismului - te simți mai ușor, parcă nu mai ești atât de adâncit în gânduri negative - efect pe care îl vei constata când vei avea o varietate mare de culori (adusă de legume și fructe) în fața ta. 

În cursul "De 3 X AS - de la primul pAS la mASter chef-ul cASei tale", îți arăt în 63 de tutoriale video cum să obții o schimbare durabilă, pe viață a obiceiurilor tale alimentare.

Cum să adopți practic un stil de alimentație, care te va ajuta să elimini sau să reduci stresul din viața ta, să te vindeci de boli grave și sa-ți recapeți silueta.  

Ascultă și podcast-ul meu "ADIO, STRES!", unde vei găsi episoade de maximum 20 de minute care te pot ajuta să elimini stresul acut sau cronic prin diferite tehnici - fie de schimbare a obiceiurilor, tehnici de alimentație sănătoasă sau de gestionare eficientă a timpului. 

Fii la curent cu ultimele noutăți!

Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.