Cum să îți placă să mănânci singur - MINDFUL EATING

Nov 24, 2021

 

Mie îmi place să gătesc.

Atât pentru beneficiile pe care gătitul mi le aduce stării de sănătate, pentru că pot controla ceea ce mănânc, pentru că mă pot juca cu ingredientele, îmi pot testa limitele și provoca creativitatea.

Dar mai presus de orice, îmi place să gătesc pentru cei din jurul meu.

Îmi place sentimentul pe care îl trăiesc atunci când preparatul meu răscolește ceva în cei de lângă mine. Și mai îmi place și senzația pe care o avem cu toții, strânși în jurul mesei.

De multe ori am ratat acest sentiment de reuniune cu cei dragi, când lucram foarte mult și veneam seara extrem de obosită de la job. Și atunci mâncam singură, fără să mai am timp și chef să-mi pregătesc ceva de mâncare.

Și am mai experimentat acest sentiment când am fost departe de ai mei.

Iar atunci când sunt singură, aleg să gătesc pentru mine exact așa cum o fac și atunci când sunt înconjurată de cei dragi. Asta îmi aduce aminte de o poveste din Roma antică.

Se pare că politicianul roman Lucius Lucullus - care a observat că meniul lui de fiecare seară nu era apetisant - i-a cerut bucătarului să îi pregătească mai multe feluri de mâncare, un adevărat festin.

Bucătarul l-a întrebat pe cine mai așteaptă la cină iar Lucullus i-a răspuns indignat:”Nu știi că astăzi Lucullus cinează cu Lucullus?”

Așa că, de ce să nu facem un festin din mesele pe care ni le preparăm, chiar dacă suntem singuri?

Iar prin festin nu mă refer la cantitate ci la calitate.

Și mai presus de asta, să trasformăm o masă solitară, anostă, în care doar ne potolim foamea, într-un regal al simțurilor și o satisfacție a celor experimentate?

Dar cum să facem asta mai exact? Și să ne facă și plăcere?

O metodă ar putea fi prin practicarea meditiatiei – mai precis a meditației conștiente atunci când prepari hrană și când o savurezi. Așa numitul concept de „mindful eating”. Este o stare conștientă în care toată atenția ta se concentrează asupra preparatului pe care îl pregătești.

Îți dai voie să simți textura fiecărui aliment, să conștientizezi cu ce se aseamănă, ce culori vezi, ce miroși, ce gust are fiecare aliment pe care îl pregătești pentru prânzul sau cina ta.

Să te duci dincolo de ce vezi și să îți imaginezi tot procesul prin care acel aliment a trecut de la stadiul de sămânță, de exemplu, la stadiul de vlăstar, legumă, etc. Să îți imaginezi oamenii care au fost implicați în tot acest proces de la producerea până la culegerea, sortarea, depozitarea, transportul, distribuția și vânzarea efectivă a produsului în magazinul de unde ai cumpărat acel produs.

Când consumi efectiv peparatul tău, dă atenție sunetului pe care fiecare bucățică de mâncare îl face, mestecă încet, de multe ori, gândindu-te la tot procesul pe care l-ai parcurs să transformi în hrană sănătoasă alimentele respective. Să îți imaginezi cum acele alimente se transformă în macro și micro nutrienți necesari bunei funcționări a organismului tău.

Iar când practici acest exercițiu de mindful eating, nu da drumul la televizor, ține departe de tine telefonul mobil, eventual ascultă o muzică care să-ți aducă liniște si bucurie în suflet.

Practică acest exercițiu data viitoare când mănânci singur și vezi ce efecte are acest lucru asupra stării tale.

Acest mod de a conștientiza ceea ce mâncăm ne ajută să ne focusam atenția, să ne concentrăm asupra unui lucru și mai ales să ne dăm seama ce consumăm atunci când ne alimentăm.

Pentru că de multe ori, din păcate, alegem fără a conștientiza, diverse alimente procesate care arată bine, miros bine, par apetisante dar în realitate ne fac foarte mult rău pe termen lung.

 

Ascultă si materialul atașat - este o ghidare prin vocea mea prin care poți practica meditația conștientă atunci când mănânci. 

Fii la curent cu ultimele noutăți!

Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.