Cum interpretezi informațiile de pe eticheta unui produs 

Nov 24, 2021

Pe eticheta unui produs alimentar găsim mai multe informații, cum ar fi: termenul de valabilitate, compoziția produsului respectiv, ingredientele cu potențial alergenic, producătorul și distribuitorul produsului respectiv.

De multe ori suntem atrași de un produs frumos ambalat, cumpărăm din impuls sau pentru satisfacerea unor nevoi imediate – ne este sete, foame sau simțim mirosul poduselor respective care ne fac poftă. Pe lângă ambalajul frumos care ne atrage, în primul rând ar trebui să dăm atenție ca acel produs să fie sănătos, să nu fie contaminat sau alterat, să aibă un conținut nutrițional echilibrat. În cadrul newsletter-ului de astăzi îți voi oferi câteva informații cu privire la termenul de valabilitate.

Cum interpretăm termenul de valabilitate a unui produs?

Sunt mai multe feluri prin care se exprimă valabilitatea unui produs alimentar, și anume: "a se consuma de preferință înainte de...", "de preferat până la...", "a se consuma până la..."

“A se consuma de preferință înainte de...” și “de preferat până la data de...” indică data până la care se estimează că produsul respectiv întrunește condițiile de calitate maximă. Produsele alimentare pot fi consumate în siguranță și după depășirea datei corespunzătoare mențiunii “a se consuma de preferință înainte de...” dar cu respectarea instrucțiunilor de depozitare și să ne asigurăm că ambalajul nu este deteriorat. Înainte de a arunca un produs alimentar care a depășit data corespunzătoare mențiunii de mai sus, verifică mai întâi starea acestui produs – dacă ambalajul este intact și dacă produsul are aspect, gust și miros bun, se poate consuma.

Mențiunea “a se consuma până la ...” indică data maximă până la care produsul se poate consuma în siguranță. Nu consuma niciodată un produs care a depășit această dată menționată. De regulă, această mențiune apare la produsele perisabile cum ar fi produsele din carne, pește, etc. Chiar dacă produsul este în termen, asigură-te că produsul respectiv a fost păstrat în condiții optime, conform instrucțiunilor de depozitare.

Termenul de valabilitate înscris pe un produs trebuie să fie lizibil, cifrele să nu fie modificate și să nu existe o suprapunere a datelor (de exemplu, la ouă – ar trebui verificată eticheta de pe cofrag dar și ștampila de pe coaja ouălor) sau etichete suprapuse – sunt cazuri când în supermarket unui produs i-a expirat termenul de valabilitate dat de producător și distribuitorul sau vânzătorul pot să adauge o etichetă cu un nou termen de valabilitate.  Pentru produsele care pot fi păstrate mai mult de 3 luni dar nu mai mult de 18 luni, termenul de valabilitate poate menționa numai luna și anul, iar pentru cele care pot fi păstrate mai mult de 18 luni, se poate evidenția doar anul. Produsele alimentare preambalae au înscrise pe ambalaj sau pe etichetă informații care să permită identificarea lotului de fabricație din care acestea fac parte - cum ar fi seria lotului, data fabricației sau a culegerii recoltei). 

De cele mai multe ori, pe ambalajele produselor sunt foarte multe informații și te poate descuraja să citești cu atenție toate aceste detalii - de multe ori scrise cu fonturi de dimensiune mică iar cei care au probleme de vedere, chiar pot întâmpina reale probleme în a descifra aceste informații.

Dacă te afli într-o asemenea situație, o soluție ar putea fi să faci o poză ambalajului respectiv și să mărești poza astfel încât să-ți fie mai la îndemână sa găsești informațiile de care ai nevoie înainte de a achiziționa produsul respectiv. 

 

Fii la curent cu ultimele noutăți!

Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.