Ce poți păți de la stres: efectele asupra corpului și a comportamentului

Dec 30, 2022

Stresul îți poate afecta sănătatea chiar dacă nu realizezi asta imediat. Daca te simți obosită, lipsită de vlagă și energie, cu episoade constante de insomnie, dureri frecvente de cap – toate acestea pot fi simptome cauzate de stres.

Pe lângă organism, simptomele stresului îți pot afecta gândurile sau stările comportamentale.

Dacă recunoști din timp aceste simptome ale stresului, poți aplica diverse tehnici pentru a preveni și gestiona mai bine aceste stări, înainte de a se agrava.

Pentru că stresul acut sau cronic poate contribui la multe probleme de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială, boli de inimă, obezitate și diabet.

Efectele pe care le resimte organismul tău sunt: dureri de cap, tensiuni musculare sau dureri musculare, dureri în piept, stări de oboseală, dureri abdominale, insomnie.

La nivel comportamental, stresul poate să ducă la o alimentație nesănătoasă – fie în cantități mai mari decât are nevoie organismul tău în realitate sau, din contră, poți experimenta lipsa poftei de mâncare; de asemenea, poți avea stări bruște de irascibilitate, nervozitate.

Unele persoane abuzează de alcool în perioadele în care sunt stresate sau își găsesc “liniștea” interioară în consumul de droguri.

Tot la nivel comportamental, nu mai simți nevoia să socializezi, să te întâlnești cu prietenii sau faci mai puțină mișcare decât de obicei.

Dacă ai asemenea simptome ale stresului, poți lua unele măsuri care pot avea mai multe beneficii pe termen mediu sau lung.

Dintre aceste măsuri, poți explora: exercițiile fizice regulate, mersul pe jos în natură practicarea unor tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, mindfulness-ul, yoga, tai chi sau masajul de relaxare.

Te poate ajuta dacă începi să înveți să te îndepărtezi de persoanele toxice, care gândesc negativ, cu pesimism și să te înconjori de persoane pozitive, pline de energie și entuziasm.

Să alegi activități de relaxare care să nu aducă în atenția ta știri alarmiste – deci, evită pe cât posibil emisiunile de știri de la televizor sau timpul piedut în social media, citind tot felul de comentarii care nu aduc plus valoare și te fac să te simți și mai deprimat.

Nu ai un hobby pe care să-l practici in mod constant?

Poate a venit timpul de reflecție – să stai puțin cu tine și să-ți aduci aminte ce îți plăcea să faci când erai copil, ce îți aducea o bucurie simplă și poți relua acel obicei.

Gătitul poate deveni un hobby.

Pictura sau desenul poate deveni un hobby.

Scrisul are un efect terapeutic și te poate ajuta să-ți limpezești gândurile, să te concentrezi pe alte subiecte – cine știe, poate vei ajunge să publici o carte, de ce nu?

Să faci aranjamente florale, să înveți un nou stil de dans – toate aceste activități practicate în mod regulat, te pot ajuta să simți alte stări astfel încât să ai o altă preocupare, orientată către creativitate și către frumos.

Chiar dacă ai impresia că a te uita ore în șir la televizor, la filme sau diverse emisiuni sau să pierzi ore în șir uitându-te la informații nerelevante pe Tik Tok, Facebook, Youtube, Instagram sau orice altă rețea de social media – toate acestea pot părea activități relaxante dar nu fac altceva decât să crească în timp nivelul tău de stres.

Dacă tu nu ai grijă de corpul tău, atunci puțin probabil să o facă altcineva pentru tine – nu uita că somnul este esențial, la fel cum este și o dietă echilbrată, bazată preponderent pe produse vegetale.

Dacă nu ești sigură că simptomele pe care le ai sunt de la stres sau dacă ai început să aplici o parte dintre tehnicile menționate mai sus dar te simți în continuare la fel sau poate chiar mai rău, atunci fă-ți un control medical.

Mai ales dacă ai dureri în piept, dificultăți de respirație, dureri de spate care iradiază în umeri și în brațe, transpirație excesivă, amețeli sau greață – nu mai sta pe gânduri și du-te de urgență la un doctor pentru că acestea nu mai sunt doar simptome ale stresului.

Ascultă și podcast-ul meu "ADIO, STRES!", unde vei găsi episoade de maximum 20 de minute care te pot ajuta să elimini stresul acut sau cronic prin diferite tehnici - fie de schimbare a obiceiurilor, tehnici de alimentație sănatoasă sau de gestionare eficientă a timpului. 

Găsești episoade precum: 

10 alimente care te ajută să elimini sau să reduci stresul acut sau cronic

Obiceiuri sănătoase pentru a arăta mai tineri

Ghid practic de detoxifiere a colonului

Ghid complet de nutriție în 5 pași esențiali

Fii la curent cu ultimele noutăți!

Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.