9 moduri de a introduce mai mulți antioxidanți în dieta ta

Oct 27, 2022

Nu este un secret pentru nimeni că antioxidanții sunt incredibil de benefici pentru o stare de sănătate foarte bună.

Antioxidanții sunt substanțe nutritive (vitamine și minerale) precum și enzime care pot ajuta la prevenirea cancerului, la inversarea sau încetinirea îmbătrânirii, la îmbunătățirea sistemului imunitar, la creșterea energiei și la îmbunătățirea sănătății inimii și a altor organe.

Sursa primară din care ne putem extrage acești antioxidanți provine dintr-un consum ridicat de fructe și legume.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă minimum 5 porții de fructe și legume  să fie consumate zilnic.

Dar oare câți dintre noi reușim să avem aceste obiceiuri de consum în fiecare zi?

Dacă și tu te numeri printre cei care găsesc dificil un asemenea obicei, uite mai jos 9 modalități prin care poți realiza asta: 

1. Cum poți avea mai mulți antioxidanți la micul dejun?

Micul dejun îti poate oferi deja 3-4 porții de fructe și legume. Prin porție se înțelege de exemplu, o banană sau o ceașcă cu fructe de pădure congelate, o ceașcă cu cubulețe de ananas, un morcov sau o ceașcă de buchețele de broccoli.

 Cel mai simplu mod, mai ales dacă ești mereu pe fugă, ar fi să pui într-un blender 2-3 tipuri de fructe diferite (ideal fructe de pădure), la care poți adăuga tije de țelină Apio și o mână de pătrunjel.

Adaugă apă și fulgi de ovăz, un îndulcitor natural favorit (daca e cazul) și în 2 minute poți ieși pe ușă cu amestecul tău delicios. 

O altă idee de mic dejun, dacă ai ceva mai mult timp la dispoziție, ar fi să-ți pregătești 2-3 clătite mici dintr-o banană coaptă, fulgi fini de ovăz și lapte vegetal; le ornezi din belșug cu fructe de pădure și vei obține un mic dejun consistent și...foarte delicios.

2. Ca să ții foamea - dar mai ales poftele sub control, nu ezita să ai o gustare plină de antioxidanți!

Iată o modalitate ușoară de a obține mai mulți antioxidanți în dieta ta.

Ce zici de o mână de stafide pentru o gustare sau niște struguri negri? 

Strugurii negri, datorită resveratrolului din coajă și pulpă dar si a procianidelor din sâmburi, aduc o mulțime de antioxidanți cu beneficii multiple în ceea ce privește protejarea sistemului cardiovascular și prevenirea cancerului.

O altă idee  de gustare ar fi niște baby morcovi combinați cu hummus sau cu sos tahini. Mulți antioxidanți găsești în câteva nuci Pecan, nucile braziliene sau în semințele de floarea soarelui, care au conținut mare de seleniu.

3. Cum rezolvi problema antioxidanților la prânz și cină?

Nimic mai simplu!

Ar putea suna banal, dar adăugarea unei salate la fiecare dintre mesele tale principale zilnice poate contribui la sănătatea și starea ta de bine generală.

Nu te limita doar la salata verde.

Dă-ți frâu liber creativității, combină diverse legume, cât mai colorate - broccoli, ardei roșu, ceapă roșie, morcovi, zuchinni sau dovlecei. Combină cu boabe de fasole roșie și 4-5 nuci sau cu niste orez negru sau sălbatic - deja ți-ai creat o salată completă care va fi și foarte sățioasă.

Nu ezita sa asezonezi combinațiile de prânz sau cină cu plante medicinale bogate în antioxidanți, precum oregano, rozmarinul sau cimbrul.

4. Acum e acum:) Ce faci cu desertul?

Poți alege în orice moment să îți combini o ceașcă de fruncte de pădure congelate cu o banană sau cu mango și ți-ai făcut foarte rapid o înghețată.

Câteva bucățele de ciocolată neagră, cu un conținut de cacao cât mai ridicat (peste 80%), îți poate aduce fitochimicale cu efect antioxidant.

Un studiu făcut în Germania a arătat că un pătrățel de ciocolată neagră consumat zilnic scade presiunea arterială și reduce riscul atacurilor de cord și al celor cerebrale cu 39%.

Principalii responsabili de acest efect sunt flavonoidele - compuși antioxidanți ce cresc flexibilitatea venelor și a arterelor.

Poți mesteca boabe de cacao, de exemplu, pentru un efect maxim, fără teama zahărului pe care ciocolata neagră îl poate conține.  

5. Cum poți adăuga un surplus de antioxidanți în fiecare zi? 

Îți poți pregăti de seara 1-2 litri de ceai verde pe care să-l consumi pe parcursul zilei următoare, ideal neîndulcit.

Dacă ți se pare dificil, combină cu curmale și mai adaugă la ceaiul tău cuișoare sau scorțisoară - pline de antioxidanți, de asemenea.

Ceaiul verde acționează ca un anticancerigen redutabil, menține creierul într-o stare alertă, întărește sănătatea inimii și prelungește durata de viață.

Poți înlocui cafeaua cu Matcha - conține cofeină care acționează asupra sistemului tău nervos mult mai lent decât cafeaua.

Matcha conține de cinci ori mai multă L-theanină, un aminoacid care stimulează undele cerebrale Alfa, reducând stresul având un efect numit de japonezi "satori" - o stare de calm similară cu cea experimentată prin meditație. 

6. Nu complica lucrurile când gătești!

Nu te amăgi să crezi că te alimentezi sănătos dacă consumi zilnic legume în mâncărurile gătite.

Dacă alegi să le pregătești excesiv, vei distruge proprietățile antioxidante ale acestora.

Pregătește legumele la abur, de exemplu și lasă-le pe foc maxim 2-3 minute cât să își păstreze culoarea verde, portocalie sau verde vibrantă.

Broccoli, de exemplu, nu are nevoie de mai mult de 2-3 minute să se transforme - dintr-un verde închis în stare naturală într-un verde strălucitor după ce a stat câteva minute sub acțiunea aburului.

Combinat cu un sos de tahini sau cu un sos din Caju, îți va aduce foarte multe beneficii pentru sănătate și va satisface și pe cei mai mofturoși din familia ta. 

7. Locuiești la curte?

Dacă da, nu ezita să petreci cât mai mult timp în curtea ta - experții cred că oamenii care plantează și recoltează legume și fructe în curțile lor sunt mult mai înclinați să mănânce mai multe legume și fructe decât cei care își cumpără produsele din magazin.

Așa că,  plantează un măr sau cultivă roșii - atât merele cât și roșiile au o cantitate mare de antioxidanți.

Nu ai spațiu suficient?

Nu-i bai - poți face loc pe balconul casei tale unei jardiniere în care să cultivi plante medicinale, precum cimbru sau rozmarin

8. Ce te faci atunci când pleci în vacanță?

Când suntem în vacanță este foarte ușor să deviem de la obiceiurile sănătoase de consum și ajungem sa facem un exces de junk food.

Poți însă să descoperi bucătăria și obiceiurile culinare locale.

Așa că, dacă mănânci la restaurant, alege preparate cu conținut mai mare de legume și descoperă combinațiile  făcute mai ales din mixul de condimente specific locului.

Recreează cu ochii minții acea rețetă, imaginează-ți modul în care au fost combinate ingredientele.

Daca stai pentru câteva zile într-un apartament și ai un spațiu unde îți poți pregăti mâncarea, atunci nu ezita să cauți piețele locale și să-ți faci câteva cumpărături de acolo și nu de la magazine.

9. Învață să gătești ca un veritabil Master Chef, chiar în confortul casei tale!

Bucură-te de experiența pe care ți-o aduce gătitul acasă, alături de cei dragi.

Cu cât aduci în alimentația ta mai multe legume sau alimente întregi, așa cum se găsesc în natură, fără a fi procesate, cu atât vei beneficia mai mult de  efectul antioxidanților pe care acestea le conțin.

Gătitul acasă îți dezvoltă creativitatea - mai ales dacă nu ai timp.

Pentru că vei învăța tehnici de gătit non-invazive care îți vor aduce satisfacții enorme - economie de timp, de bani, o varietate mult mai mare de gusturi și texturi.

Descoperă mai jos 17 tehnici de gătit legume, leguminoase și cereale și te transformi în Master-Chef-ul casei tale, gătind preparate bazate 90% pe produse vegetale și 10% pește și fructe de mare.

👇👇

DE 3 X AS: de la primul pAS la mASter chef-ul cASei tale

Fii la curent cu ultimele noutăți!

Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.