Cum îți poți alcaliniza corpul în 7 pași

Oct 18, 2022

Numeroase studii arată că o cauză posibilă pentru apariţia dezechilibrelor în organism este excesul de aciditate care favorizează apariţia îmbolnăvirilor, în timp ce curele de alcalinizare conduc la vindecare. 

Odată cu revoluția agricolă (ultimii 10.000 de ani) și chiar mai recent, odată cu industrializarea (ultimii 200 de ani), s-a înregistrat o scădere a potasiului față de sodiu și o creștere a clorurilor față de bicarbonatul găsit în alimentație. 

Oamenii au astăzi o dietă săracă în magneziu și potasiu, precum și în fibre și bogată în grăsimi saturate, zaharuri simple, sodiu și clorură în comparație cu perioada pre-agricolă. Acest lucru are ca rezultat o dietă care poate induce acidoză metabolică și, odată cu înaintarea în vârstă, există o pierdere treptată a funcției de reglare acido-bazică renală și o creștere rezultată a acidozei metabolice. 

După digestia alimentelor, în organism există o condiţie de aciditate sau de alcalinitate. Rezultatul se măsoară prin intermediul indicelui pH, ale cărui valori sunt cuprinse între 0 şi 14, pH-ul 7 fiind un pH neutru. Pentru ca organismul să funcţioneze optim, pH-ul trebuie să fie uşor alcalin. La o persoană sănătoasă, pH-ul sângelui este situat între 7,40 şi 7,45.  

Prin consumul de alimente care menţin un pH adecvat, organismul nu trebuie să îşi auto-corecteze pH-ul, rezultând o îmbunătăţire a imunităţii, o stare de sănătate generală optimă, dar şi pierderea în greutate sau evitarea unor boli precum osteoporoză, bolile de inimă sau cancerul. 

Premisa unei diete alcaline este că nutrienții găsiți în suplimente, alimente alcalinizante și apă pot readuce corpul la echilibru. Aceste vitamine, minerale și ierburi infuzează organismul cu energie nouă, vitalitate și o sănătate mai bună. 

Alimentele alcaline și apa trebuie consumate pentru a furniza nutrienții de care organismul are nevoie pentru a neutraliza acizii și toxinele din sânge, limfă, țesuturi și celule. 

Când echilibrul pH-ului din interiorul corpului este „dezechilibrat”, corpul încearcă să corecteze acel echilibru sensibil al pH-ului. Acest proces se manifestă ca simptome incomode, inclusiv răceli, gripe, alergii, boli, viruși și bacterii. 

Când nivelul pH-ului din corpul nostru este dezechilibrat, aproape orice zonă a corpului poate fi afectată. 

De exemplu, atunci când sistemul nervos este afectat ca urmare a echilibrului pH-ului dezechilibrat, acesta se manifestă sub forma depresiei. 

Când sistemul cardiovascular este afectat, putem avea boli de inimă sau putem experimenta alte probleme legate de inimă, inclusiv îngroșarea și întărirea arterelor, bolile coronariene, durerea sau disconfortul în piept, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă. 

Când mușchii sunt afectați, simțim adesea oboseală și lipsă de energie.  

Când pielea este afectată de echilibrul necorespunzător al pH-ului, îmbătrânim mai repede decât în ​​mod normal. 

Când nivelul pH-ului corpului este în echilibru, corpul atinge greutatea ideală și corectează provocările negative asupra sănătății în mod natural. 

O dietă care include prea multe alimente acide sau cu potențial acidifiant (nu neaparat cu pH acid) poate cauza apariția pietrelor la rinichi, numite pietre din acid uric. De asemenea, aciditatea crescută poate deteriora mușchii și oasele.  

De ce?  

Pentru că oasele conțin calciu, pe care organismul îl utilizează pentru a restabili echilibrul pH-ului sangvin, când acesta devine acid. De aceea este important sa reținem că – dacă dorim să consumăm lapte de origine animală pentru a obține calciu, de fapt ne facem mai mult rău.  

O alternativă foarte sănătoasă si o sursă mult mai bogată în calciu este laptele de susan. ‘ 

Uite mai jos 7 modalități prin care poți aduce beneficii organismului tău prin dieta alcalină: 

1) Redu consumul de zahăr și produse din zahăr, inclusiv plăcinte, produse de patiserie, înghețată, gelatină, gemuri și jeleuri, sucuri artificiale, budinci, gogoși, siropuri de porumb, gumă de mestecat, băuturi îndulcite, prăjituri, cereale pentru micul dejun, lichioruri , băuturi mixte. 

2) Evită alimentele procesate și condimentele, inclusiv ketchup-ul, sosurile pentru salată, murăturile, carnea, fructele conservate, pâinea, condimentele, untul de arahide, fructele de mare preparate, legumele congelate, biscuiții, supele conservate, hot-dog-urile, cârnații, iaurtul îndulcit. 

3) Evită să gătești și să încălzești alimente și băuturi în cuptorul cu microunde. 

4) Evită lactatele, carnea, prăjelile și alimentele de tip fast-food. 

5) Crește consumul de legume crude și fructe proaspete. Legumele ar trebui să se regăsească în permanență în farfuria ta – indiferent că este vorba de mic dejun, prânz sau cină. Un mic dejun ideal alcalin este compus din cereale, fructe proaspete sau sucuri de legume. Dacă prânzul tău la serviciu constă într-un sandvici, încearcă să-l înlocuiești cu o salată combinată din mai multe legume sau un suc de legume. La masa de seară, începe mai întâi cu salata si după cu restul alimentelor pe care le-ai pregătit.  Pentru a păstra alcalinitatea, legumele ar trebui consumate cu precădere crude sau, cel puțin, evitate prăjelile și mâncărurile gătite cu bulion sau sos de roșii.

 

6) Cerealele formează baza unei diete echilibrate și sunt importante în menținerea echilibrului alcalin în organism. Cerealele sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale și nutrienți esențiali, inclusiv acid folic, fibre, carbohidrați, antioxidanți și fitoestrogeni. Departamentul de Alimentație și Știință și Nutriție de la Universitatea din Minnesota a stabilit că un consum constant de cereale integrale reduce riscul de boli cronice, inclusiv cancer și boli cardiovasculare. Mâncând cereale poți mânca mai puțin, dar te simți sătul.  

7) Nu uita de hidratare. Bea apă în fiecare zi la care să adaugi zeamă de lămâie. Ideal, consumă un pahar cu apă cu lămâie pe stomacul gol, imediat după ce te-ai trezit.  

Dacă urmezi acești 7 pași simpli, atunci vei crea un echilibru alcalin adecvat în corpul tău.    

Fii la curent cu ultimele noutăți!

Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.