Care sunt alimentele care nu conțin gluten?

Dec 17, 2021
 

Astăzi îți voi vorbi despre GLUTEN. Și îți voi face un cadou:)...de fapt, două cadouri. 

Poate te ajută, în cazul în care îți dorești sau chiar ai nevoie să consumi alimente fără gluten. Am citit recent o carte scrisă de Mantak Chia și Johnathon Dao - "Cei opt vindecători nemuritori". 

În această carte am găsit acest ghid al alimentelor cu și fără gluten, ghid pe care îl împărtășesc și cu tine acum.

Îl poți descărca de mai jos (acesta ar fi primul cadou): 

GHID ALIMENTE GLUTEN

Al doilea cadou constă într-o combinație foarte gustoasă pe care am încercat-o recent - un mini dovleac umplut cu cereale integrale, merișoare și migdale. Ar putea fi o alegere foarte inspirată pentru mesele de sărbători - acest mini-dovleac folosit care se găsește la supermarket are o culoare foarte intensă și, în combinație cu restul ingredientelor, chiar îți bucură și ochii, nu numai papilele gustative.

Vezi la final rețeta detaliată. 

Pentru că acest termen "gluten" are așa o conotație aparte - parcă nu știm cum să-l definim exact și cum să-l identificăm, îți propun un exercițiu simplu.

Să te întorci în timp, la atelierele de la școală când obțineam lipici din făină de grâu și apă. Asta era reacția chimică pe care o obțineam din această combinație - o pastă lipicioasă cu care puteam să facem tot felul de experimente. 

Asta obținem în stomacul nostru atunci când consumăm pâine albă și produse de patiserie - un lipici care, în cazul multor persoane care au intoleranță la gluten, chiar provoacă foarte multe neplăceri, precum flatulență, balonări, crampe abdominale, diaree, oboseală excesivă. 

Grâul are o capacitate foarte mare de a forma mucoasă si are un conținut mare de gluten (adică proteina care se regăsește în anumite cereale).

Această proteină poate bloca absorbția nutrimentelor în corp prin intestine. 

Cum în supermarketuri - de unde majoritatea dintre noi ne facem cumpărăturile - găsim multe sortimente de pâine din făină de grâu cu un înalt grad de procesare, lipsită de fibre, nutrimente și plină de gluten - cel mai indicat ar fi să reducem pe cât posibil acest tip de produs și să-l înlocuim (dacă nu putem renunța la pâine) cu produse din făină integrală. 

Și acest lucru este valabil inlcusiv pentru paste făinoase - verifică eticheta nutrițională și fă alegeri mai inspirate - cum ar fi paste din cereale integrale, precum alacul sau secara. Aceste produse le vei găsi mai degrabă în magazinele naturiste decât în supermarketuri. 

Câteva cereale care nu conțin gluten și pe care ai putea să le introduci în alimentația ta, ar fi: quinoa, hrișca, orezul brun, amarantul și meiul. 

Și pentru că meiul nu prea își are locul bine-meritat în bucătăria noastră, îți las mai jos o idee de a aduce pe masa ta această cereală minune, care, alături de germeni, quinoa, in, ștevia, lucerna, floarea soarelui, algele salbatice verzi și cele albastre, orzul verde și patrunjelul - face parte din cele 12 super alimente, asa cum sunt ele prezentate de Gillian McKeith in cartea sa "Hrana vie pentru sanatate". 

Este păcat sa nu folosim meiul mai des în combinațiile noastre - fierbe foarte repede, preia gustul condimentelor diverse si aduce cu sine foarte multe beneficii sănătații noastre (fiind o sursă bogată de magneziu, meiul scade tensiunea arterială, dar și riscul de infarct, mai ales în cazul persoanelor care suferă de arteroscleroză ori diabet, scade nivelul de zahăr din sânge și este bogat în antioxidanți – ca să enumăr doar câteva dintre aceste beneficii). 

---

Mini-dovleac umplut cu orez și mei

Un mini-dovleac, spălat și uns cu ulei de măsline și presărat cu sare de mare - se înfășoară în hârtie de copt - eventual, o poți capsa ca să formezi un spațiu etanș, pentru a se găti la abur. Dovleacul se pregătește în forma integrală, urmând a fi tăiat capacul și scos miezul din interior, după ce s-a copt. Nu trebuie lăsat execesiv la cuptor, dacă îl poti pătrunde cu furculița și este ferm, atunci este pregătit. Ideea este să păstrăm pe cât posibil nutrienții din dovleac și să nu afectăm culoarea acestuia. 

Se umple dovleacul cu un mix de 3 feluri de orez - alb, integral și negru. Pentru a te surprinde cu diferite gusturi și arome, poți încerca pentru fiecare tip de orez pe care îl fierbi separat, diferite condimente. De exemplu, la orezul alb, poți folosi sare și turmeric. Orezul integral îl poti fierbe cu un mix de condimente (eu am foloist, de exemplu "5 spices" de la Abido - am găsit la un magazin libanez - conține scorțișoară, boia dulce, piper negru, chimion, cuișoare).

La orezul negru, pentru un plus de savoare, poți adăuga la final, după ce s-a fiert, 1-2 linguri de cremă de cocos. Meiul se fierbe, de asemenea, separat. La final, se amestecă cele 3 tipuri de orez cu meiul, se adaugă merișoare confiate (dacă găsești merișoare proaspete, poți adăuga pentru un plus de savoare și prospețime) și migdale hidratate. 

Se poate servi cu un sos de rodie pentru a accentua aroma merișoarelor.

 

Fii la curent cu ultimele noutăți!

Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.