4 tipuri de gustări până în 100 de calorii

Dec 06, 2021

Care este rolul gustării dintre mesele principale ale zilei? De multe ori aud persoane care doresc să-și controleze greutatea, spunând că mănâncă o dată sau de două ori pe zi. Că sar peste micul dejun și că nu văd rostul gustărilor – având prea multe mese pe zi ar conduce de fapt la o acumulare a kilogramelor în plus.

Da! Este foarte adevărat! Dacă cantitatea de mâncare consumată este mai mare decât necesarul caloric zilnic în funcție și de activitatea fizică a fiecărei persoane.

Mulți nutriționiști recomandă cele 5 mese zilnice – micul dejun până în ora 8:30, prima gustare în jurul orei 10:30, prânzul la 13:30, cea de-a două gustare la 15:30 și cina în jurul orei 18:00. În general, toate aceste gustări și mese principale ale zilei să fie consumate la fiecare 2 sau 3 ore. Cu cât cantitatea de mâncare este mai mică la fiecare dintre aceste mese, echilibrată, cu un conținut ridicat de legume, fructe, proteine, carbohidrați și fibre, dublat de o activitate fizică moderată (cum ar fi chiar și mersul pe jos) – cu atât se vor vedea efectele pe termen lung în starea de bine, nivel de energie și control optim al greutățîi corporale.

Rolul gustărilor este acela de a controla aportul caloric, prin temperarea senzației de foame, care apare în mod normal între mesele principale. Dacă senzația de foame este mai mică, prin urmare aportul de alimente va fi mai echilibrat și rațional.

Bineînțeles că aceste gustări trebuie să fie alcătuite din alimente sănătoase, echilibrate energetic și caloric, pentru a asigura energia necesară organismului.

Mai jos vei găsi 4 tipuri de gustări până în 100 de calorii pe care le poți lua cu tine la serviciu să le consumi pentru gustarea de dimineață sau de după-amiază.

Gustarea 1 – Zmeură proaspătă. 200 de grame de zmeură îți va aduce un aport caloric scăzut, o senzație de sațietate, nevoia de dulce va fi diminuată. Vara, în plin sezon al acestui fruct minunat, nu ezita să cumperi zmeură proaspătă. Pe lângă un aport caloric scăzut, îți va acoperi și necesarul zilnic de vitamina C.

Gustarea 2 - Morcovi cruzi. Poți folosi morcovi baby care sunt foarte mici, deosebit de gustoși, spălați bine într-o soluție de apă și bicarbonat, îi poți consuma cu tot cu coajă care pare a fi ca și inexistentă. 200 de grame de morcovi (care reprezintă o cantitate foarte mare în fapt), îți vor aduce un aport caloric de doar 80 de calorii. Și o mulțime de beneficii pentru sănătatea ta: pe lângă alte vitamine și minerale, morcovii conțin foarte multă vitamina A, cu rol de protejare a celulelor, rol antioxidant, pentru sănătatea ochilor, a unghiilor, a pielii, susținerea sistemului imunitar, digestiv – deja o porție de 100 de grame îți asigură aproximativ de 3 ori doza zilnică recomandată de vitamina A.

Gustarea 3 – Ananas proaspăt. Conține doar 50 de calorii la 100 de grame. Deja dacă îți pregăteșți o gustare de 200 de grame de ananas cubulețe, reprezintă o porție foarte mare și sățioasă, cu un consum redus de calorii. Ananasul, datorită unei arome foarte exotice și dulci în același timp, este un fruct deosebit, fiind unul dintre cele mai sănătoase alimente posibile. Ajută la protecția ficatului și ajută digestia. Dacă vrei să slăbești mâncând sănătos și fără să te înfometezi, cu siguranță să iei ananasul că aliat, fiind foarte bogat în micronutrienți și fibre.  Manganul din ananas te va ajuta să ai în fiecare zi parte de energie iar șansele de a avea probleme cu ochii la vârste înaintate scad cu până la 30% prin consumul regulat de ananas.

Gustarea 4 – Nuci. Nucile reprezintă o alternativă excelentă atunci când vine vorba de o gustare rapidă, sățioasă, ușor de luat cu tine la serviciu. Dar trebuie să ai mare grijă la cantitatea consumată că nucile se pot transforma rapid în bombe calorice. Ai putea alterna zilnic cu diferite tipuri de nuci care să-ți asigure până în 100 de calorii: 14 migdale SAU 3 nuci Brazilia SAU 10 nuci Caju SAU 10 alune de pădure SAU 5 nuci Macadamia SAU 4 nuci românești întregi. 

  

Fii la curent cu ultimele noutăți!

Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.