4 idei de a pregăti sănătos pește și fructe de mare

Dec 06, 2021

Suntem în postul Crăciunului, fiind considerat unul dintre posturile mai lejere de peste an, deoarece sunt foarte multe zile cu dezlegare la pește.

Postul Crăciunului a început în acest an, de luni, 15 noiembrie 2021 și se termină vineri, 24 decembrie 2021.

Totodată, Postul Crăciunului 2021 este al patrulea post de peste an, fiind cel mai lung post, după Postul Paștelui, având o durată de 40 de zile.

Fie că vrei să pregătești pește în aceste zile de dezlegare sau la modul general, îți prezint mai jos 4 idei de a pregăti peștele și fructele de mare. Dar și o rețetă savuroasă de tocană de pește cu fructe de mare. 

Prima variantă prin care poți pregăti peștele și fructele de mare este la grătar sau plită

Fie că ai un grătar de exterior - pe lemne sau pe gaz, este important să folosești o plită plană sau cu denivelări - plită pe care sa o încingi înainte de a așeza peștele. Ideal, dacă achiziționezi o placă specială de sare, gustul preparatului final va fi extrem de delicios. După ce cureți peștele, îl speli și îl usuci cu o cârpă uscată. Înainte de a-l așeza pe grătar / plită / placa de sare, unge peștele cu puțin ulei de măsline pe ambele părți. Avantajul la peștele pregătit la grătar comparativ cu cel prăjit, de exemplu, este că își păstrează forma, păstrează mai mulți nutrienți, aroma este mai cuprinzătoare, gustul nefiind influențat de uleiul sau făina / mălaiul care de regulă se folosește la peștele prăjit. După ce peștele este gata, presari sare Himalaya și îl servești fierbinte alături de salata ta preferată. Peștele și fructele de mare preferate de mine pentru grătar, sunt: dorada, bibanul, somonul, sardinele, calamarii și caracatița. 

Cea de-a doua variantă prin care poți pregăti peștele și fructele de mare este la tigaie

Într-o tigaie încinsă, adaugi o lingură de ulei de măsline și pregătești la foc mare creveții, calamarii sau caracatița. Dar și file-ul de butterfish de exemplu, se pregătește excelent în acest mod. File-ul de păstrăv sau de Dorada ar putea fi un candidat bun pentru un pește la tigaie, preparat fără ulei.

A treia variantă ar fi la cuptor, pregătit în hârtie de copt - "en papillote"

O variantă foarte sănătoasă ar fi această modalitate de pregătire a peștelui - pus într-o "punguță" de hârtie de copt - peștele își va păstra toată savoarea și aromele delicioase, fiind un fel dietetic de a pregăti peștele - poți adăuga 2-3 lingurițe de ulei de măsline la un pește mai slab - cum ar fi păstrăvul, dar la somon de exemplu nu este necesar să mai adaugi ulei. Asezonezi cu sare și verdețurile tale preferate, pui și câteva felii de lămâie în punguța respectivă și vei avea un pește delicios. 

A patra variantă ar fi să pregatești un pește prin fierbere 

De exemplu, poți  pregăti o tocană de pește și fructe de mare delicioasă - bucățile de pește, creveții și midiile se adaugă la final și se lasă maximum 5 minute la fiert în toate ingredientele și aromele respective - pentru inspirație, îți las mai jos o rețetă detaliată cum pregătesc eu această tocană.

Fii la curent cu ultimele noutăți!

Vei primi săptămânal un newsletter cu rețete culinare sau informații nutriționale. La abonare, primești gratuit din partea mea un E-book cu 20 de rețete detaliate pesco-vegetariene. 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.